A nemesvidi klub 2008-ban kezdte meg működését. A helyi Cigány Önkormányzat kezdeményezte és elnökük Kuti László keresett meg minket 2008 év elején. 17 gyerekkel kezdtük a foglalkozást, de mostanra 25 főre gyarapodtunk. A nagykanizsai klub már 2005 óta működik. Néhány tanítvány rendszeres fellépője lett a Kanizsa Csillagai együttesnek. A gyerekek több város- és falunapi rendezvényen lépnek fel  a betanult produkciókkal és nagy sikereket érnek el.

A klubokban gyerekek autentikus cigány dalokat tanulnak magyar, lovári és beás cigány nyelven. A szabolcsi cigánytáncok mellett a felvidéki cigány csárdás, a botoló és a Felső-Maros menti csingerálás is szerepel a tananyagban. A népzene és néptánc oktatást a Kanizsa Csillagai együttes tagjai végezik.

 

Az egyesület nagyon fontosnak tartja, hogy a cigány fiatalok tisztában legyenek saját identitásukkal. A mai fiatal szülők többsége már nem tartja fontosnak, hogy hagyományaikat továbbadják és a cigány kultúrát megismertessék gyermekeikkel. Sok esetben problémát okoz  ha a gyerek nem ismeri saját másságának mivoltát, kultúrája gyökereit. Az egyesület munkája során tapasztalta, hogy azok a cigánygyerekek, akik megismerik saját kultúrájukat, megszeretik, megtanulják tisztelni azt, büszkék lesznek értékeikre és ezáltal elfogadják cigányságukat, jobban beilleszkednek a többségi társadalomba. Sőt kevésbé szoronganak, ha pl. az iskolában a cigányságról beszélgetnek. A cigányklub mindig is nagy kohéziós erővel bírt, az idejáró gyerekek egymás közti kapcsolatában. Az oktatóiknak pedig nagy felelősségük van, mert a feléjük irányuló tisztelet, nagyban formálja és befolyásolja a gyerekek viselkedését. A tanulók közt mindig akad olyan aki tehetsége és erős érdeklődése miatt valószínűsíthető, hogy komolyabban fog felnőttként is a cigány kultúrával foglalkozni.

 

Összefoglalva a gyerekek szívesen járnak össze és töltik hasznosan az időt, nem beszélve arról, hogy ezzel a cigány kultúra életben maradását is biztosítják és identitásuk is erősödik.